Reseptit Recipes

If you'd like to have one/some of our recipes in English, just drop a line in the comments section below and I'll translate it/them for you!

Boeuf bourguignon
 
1,3 kiloa naudan sisäpaistia
170 grammaa pekonia suikaleina
1 porkkana viipaloituna
1–2 sipulia silputtuna
2 rkl vehnäjauhoja
7 dl täyteläistä nuorta punaviiniä
5–7 dl lihalientä
1 rkl tomaattipuretta
2 valkosipulinkynttä murskattuna
15–20 pientä salottisipulia
1/2 kg tuoreita herkkusieniä
voita ja oliiviöljyä
1 tl suolaa
1/4 tl pippuria
1/2 tl timjamia
1 laakerinlehti
tuoretta persiljaa

Paloittele liha viiden sentin kuutioiksi ja kuivaa ne huolellisesti talouspaperilla. Ruskista pekoni paistinpannulla kevyesti öljyssä ja siirrä uunivuokaan mutta jätä rasva pannuun. Lisää sinne öljyä ja kuumenna, kunnes rasva lähes savuaa. Ruskista lihapalat hyvin, muutama kerrallaan. Nosta ne uunivuokaan. Ruskista samassa rasvassa viipaloitu porkkana ja sipulit ja lisää ne uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
Ripottele päälle jauhot ja sekoita, niin että lihapalat kuorruttuvat kevyesti jauhoilla.
Laita vuoka avoimena 250-asteisen uunin keskitasolle neljäksi minuutiksi. Kääntele lihapalat ja anna olla uunissa vielä neljä minuuttia.
Ota vuoka uunista ja säädä uuni 150–160 asteeseen. Kaada päälle pullollinen punaviiniä ja lisää lihalientä, kunnes liha juuri peittyy. Lisää tomaattipure, valkosipuli, murennettu laakerinlehti ja timjami.
Kuumenna vuoka liedellä kiehumispisteeseen. Peitä se kannella ja siirrä uuniin alatasolle. Hauduta noin kolme tuntia.
Ruskista sillä aikaa salottisipulit ja sienet voi-öljyseoksessa, niin että ne pysyvät kokonaisina. 
Kun liha on kypsää, kaada vuoassa oleva neste siivilän läpi kattilaan. Pese vuoka ja pane sinne liha ja pekoni sekä sipuli-sienipaistos.
Kuori rasva pois nesteestä ja hauduta sitä pari minuuttia, kuorien edelleen rasvaa pois, jos sitä vielä nousee pintaan. Kastiketta tulisi olla kuutisen desilitraa, ja jos se ei ole tarpeeksi paksua, keitä sitä kokoon.
Jos se taas on liian paksua, sekoita joukkoon pari ruokalusikallista lihalientä.
Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.
Kaada kastike vuokaan lihan ja vihannesten päälle. Kiehauta vuokaa liedellä pari kolme minuuttia, valellen lihaa ja vihanneksia useita kertoja kastikkeella.
Koristele pata tarjolle tuotaessa persiljalla.



Cottage Pie

1,5 rkl oliiviöljyä
600 g paistijauhelihaa
1 sipuli silputtuna
2 pientä porkkanaa viipaloituna
2 sellerinvartta viipaloituna
2 valkosipulinkynttä hienoksi pilkottuna
1,5 rkl vehnäjauhoa
1 rkl tomaattipuretta
1 dl punaviiniä
1,5 kuutiota kasvis- tai lihalientä
5 dl vettä
2 rkl Worcestershire-kastiketta
pari hyppysellistä kuivattua timjamia
2 pientä laakerinlehteä

Muusi:
n. kilo kuorittuja perunoita
1–2 dl täysmaitoa
150 g vahvaa cheddaria raastettuna
muskottipähkinää, suolaa ja pippuria maun mukaan

Kuumenna vähän öljyä pannulla ja paista jauheliha erissä. Siirrä sivuun. Pane pannulle loppu öljy, lisää vihannekset ja kuullota. Lisää valkosipuli, jauhot ja tomaattipure ja kypsennä vähän. Lisää jauheliha, kaada joukkoon viini ja kiehauta, ennen kuin lisäät lihaliemen, Worcestershire-kastikkeen ja yrtit. Keitä puolisen tuntia, niin että seos on sopivan sakeaa, ei nestevoittoista. Poista lopuksi laakerinlehdet.
Valmista muusi eli keitä ja murskaa perunat, lisää maito ja mausteet ja sekoita hyvin. Lopuksi sekoita lopuksi joukkoon kaksi kolmasosaa juustoraasteesta.
Kaada liha-kasvisseos voideltuun uunivuokaan. Lusikoi tai pursota muusi päälle ja sirottele pinnalle loppu juustoraaste. Kypsennä 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes paistos näyttää kauniin kultaiselta.



Limoncello

5 dl 80-prosenttista vodkaa
5 ison sitruunan kuoret
5 dl vettä
3,5 dl sokeria

Huuhtele sitruunat huolellisesti ensin kuumalla ja sitten kylmällä vedellä. Kuori ne ohuesti, niin ettei valkoista osaa tule mukaan. Pane kuoret puhtaaseen tiiviskantiseen lasipurkkiin, kaada alkoholi päälle ja liota niitä siinä vähintään kaksi viikkoa huoneenlämmössä. Kääntele purkkia päivittäin.
Keitä vesi, sulata siihen sokeri ja anna seoksen jäähtyä. Lisää joukkoon metallisihdin läpi siivilöity sitruuna-alkoholiliuos ja kaada puhtaaseen pulloon.
Anna kypsyä jääkaapissa vähintään kuukauden ajan. (Mitä kauemmin likööri saa tekeytyä, sitä harmonisemmaksi maku kehittyy.)
Tarjoile pakastinkylmänä.





Moussaka

1 keskikoinen munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
6 isoa perunaa
2 keskikokoista sipulia
4 valkosipulinkynttä
400 g karitsan- tai lampaanjauhelihaa
1 purkki Mutti-tomaattimurskaa
½ tuubia Mutti-tomaattipuretta
1 dl punaviiniä
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
oreganoa
rosmariinia
oliiviöljyä

Béchamel-kastike:
5 dl täysmaitoa
nokare voita
½ dl vehnäjauhoa
1 tl muskottipähkinää
suolaa
60 g parmesaaniraastetta
1 muna

juustoraastetta

Viipaloi ja suolaa munakoiso ja kesäkurpitsa. Anna viipaleiden hikoilla viitisentoista minuuttia, kuivaa talouspaperilla, sivele oliiviöljyllä ja paahda 250-asteissa uunissa grillivastuksen alla kauniin värisiksi.
Paista jauheliha ja kuullota sipulisilppu oliiviöljyssä. Lisää joukkoon tomaatit, punaviini ja mausteet.
Valkokastike: Sekoita vehnäjauhot sulatettuun voihin. Kaada joukkoon maito ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Lisää mausteet ja parmesaani. Kiehauta ja jäähdytä hetkinen, ennen kuin sekoitat joukkoon kananmunan.
Viipaloi perunat ja lado uunivuokaan kerroksittain perunaa ja munakoisoa sekä jauhelihaseosta ja valkokastiketta, niin että viime mainittua jää päällimmäiseksi. Kypsennä tunti 180-asteisessa uunissa, ripottele juustoraaste pinnalle ja kypsennä vielä puolisen tuntia.


Filetto di maiale alla parmigiana

600 g mureita possun ulkofilepihvejä
1 ½ dl mantelijauhetta
1 ½ dl parmesaania
1 muna
½ dl kuohukermaa
oliiviöljyä ja voita
suolaa ja valkopippuria
viherpippuria
basilikaa

Ota liha huoneenlämpöön ainakin puoleksi tunniksi ja nuiji se noin puolen sentin paksuisiksi pihveiksi.
Hiero pintaan suolaa ja valkopippuria.
Raasta parmesaani laakealle lautaselle ja sekoita joukkoon mantelijauhe ja murskattu viherpippuri.
Vatkaa syvällä lautasella muna ja kerma hyvin sekaisin ja lisää ripaus suolaa. Kasta pihvit siinä ja pyörittele sen jälkeen jauhelautasella. Paista pannulla oliiviöljyn ja voin seoksessa kohtalaisella lämmöllä läpikypsiksi (noin kolme neljä minuuttia molemmin puolin), niin että pinta saa kauniin ruskean värin. Koristele kokonaisilla viherpippureilla ja basilikanlehdillä.


Uunimarinoidut pihvitomaatit

4 pihvitomaattia
suolaa
sokeria
oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
basilikaa
mustapippuria

Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Pane tomaatit puoliksi ja laita ne uunivuokaan halkaisupinta ylöspäin.
Ripottele päälle vähän suolaa, sokeria ja mustapippuria. ja sen jälkeen valkosipulilastut ja basilikasilppu. Lorauta lopuksi pinnalle oliiviöljyä.
Paista tomaatteja puolisen tuntia ja napsauta sen jälkeen uuni pois päältä. Anna tomaattien olla noin 15 minuuttia jälkilämmössä.

 




 

   
  
  
   
     






Mild kookoscurry

500 g Naapurin Maalaiskananpojan rintafileitä
gheetä paistamiseen
1/4 purkki Rajah Mild Curry Pastea
2 isoa sipulia
2 reilua ruokalusikallista mantelijauhetta
1 tölkki kookosmaitoa
 
Leikkaa broilerit reilun kokoisiksi kuutioiksi, ruskista gheessä, lisää pannulle silputtu sipuli ja curry paste. Sekoittele niin kauan, että sipulit kuullottuvat. Lisää lopuksi kookosmaito ja mantelijauhe ja keittele kokoon noin 15 minuuttia.
Tarjoile kurkumalla ja suolalla maustetun brokkoliriisin kera! 






Sipulirenkaat
(Madeiralla toimivan intialaisravintoloitsijan kynästä ja kauhasta)

sipulia
kikhernejauhoa
kuminansiemeniä
suolaa
chilijauhetta
vettä
öljyä friteeraamiseen

Leikkaa sipulit ja erottele ne renkaiksi. Sekoita lopuista aineksista löysä taikina. Kasta renkaat seokseen ja uppopaista rapeiksi ja kullanruskeiksi.



Arancinit


400 g valmista risottoa (ks. resepti alla)


80 g pieniä mozzarellapalloja
1 muna
2,5 dl korppujauhoja
rypsi- tai oliiviöljyä

Pese kädet saippualla, huuhtele lämpimällä vedellä ja lopuksi vielä kylmällä vedellä, jotta risotto ei takertuisi niihin. Pyörittele jäähtyneestä risotosta halkaisijaltaan noin kuuden sentin "appelsiineja" ja paina niiden keskelle kolo, jonne suljet mozzarellapallon.
Vispaa kananmuna ja kieritä pallo ensin siinä ja sitten korppujauhoissa. Kuumenna noin kolmen sentin kerros oliiviöljyä kasarissa ja laske pallot sinne varovasti reikäkauhalla. Paista kauttaaltaan kuparinruskeiksi. Pidä levy keskilämmöllä, ettei öljy pääse liian kuumaksi. Kasarinkansi on hyvä olla kaiken varalta lähettyvillä.
Nosta kypsät pallot reikäkauhalla talouspaperille, johon ylimääräinen öljy saa imeytyä.





Risotto

n. 1 l kasvislientä
1 keskikokoinen sipuli
3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä tai voita
300 g arborioriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
100 g parmesaania
50 g tomaattipyrettä
mustapippuria

Keitä liemi ja pidä se lämpimänä.
Pane öljy tai voi kattilaan. Kuullota siinä silputtu sipuli. Lisää silputtu valkosipuli ja rouhittua mustapippuria.
Lisää joukkoon riisi ja pyöräytä sitä seoksessa. Kaada valkoviini päälle ja keitä, kunnes neste on haihtunut. Viini imeytyy riisin ytimeen ja tuo risottoon raikasta ja kerroksellista makua.
Lisää joukkoon neljäsosa kuumasta liemestä. Keitä kohtalaisella lämmöllä jatkuvasti hämmentäen, kunnes kaikki neste on imeytynyt.
Lisää taas neljäsosa liemestä ja keitä hämmentäen, kunnes se on imeytynyt. Jatka näin, kunnes riisi on kermamaista ja sopivan al denteä. Siihen menee 15–18 minuuttia. Jos liemi loppuu kesken, lisää joukkoon kiehuvaa vettä seosta koko ajan hämmentäen.
Sekoita lopuksi joukkoon parmesaaniraaste ja tomaattipyre. Tarjoa heti.

Peperonata

2 keskikokoista sipulia
2 isoa paprikaa (punainen ja keltainen)
2 lehtisellerin vartta
500 g Mutti-tomaattimurskaa
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
suolaa ja mustapippuria

(yrttejä haluttaessa)

Selleri on se taikasauva, joka muhevoittaa padan mitä täyteläisimmäksi. Huuhtele ja viipaloi varret, silppua sipulit ja paloittele pestyt paprikat.
Kuullota sipuli öljyssä. Lisää paprika ja selleri ja paistele niitäkin sen verran, että pinta saa herkullista paahtunutta väriä ja makua. Kaada joukkoon tomaattimurska.
Hauduta puolisen tuntia miedolla lämmöllä, jotta seos keittyy kokoon. Lisää lopuksi valkosipulimurska ja ryytiä niin että riittää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti